Bestil din farveprøve her!

Fibercement og træ - det kan godt forenes

Fibercement og træ - det kan godt forenes

27-09-2019
Træ, træ og atter træ. Vi er glade for det bæredygtige materiale herhjemme, og på den snarlige Building Green i Forum er træ det altovervejende tema. Men det ældgamle materiale er ikke altid vejen frem – i nogle tilfælde vil fibercement være at foretrække.

- Efterspørgslen på fibercementprodukter er stigende. Det skyldes, at flere får øjnene op for, hvor lidt vedligehold der er. Og det gør sig gældende for flere forskellige typer projekter.
Sådan lyder meldingen fra Stan Petersen, der er teknisk rådgiver hos vores søsterbrand James Hardie Denmark. Her oplever man, at salget af produkter med fibercement, såsom HardiePlank-facadebrædder, kun går én vej. Og det er op.

- Graden af vedligehold er væsentligt mindre ved produkter lavet af fibercement sammenlignet med dem af træ. Det skyldes overfladen, som ikke behøver at blive malet år efter år. Den er nemlig fabriksmalet, så farven bliver bagt ind i produktet. Derudover er fibercement et let materiale, som er nemt at montere. Det gør det nemt og hurtigt at lave en pæn facade, hvilket vi oplever, at branchen er ved at få øjnene op for, fortsætter han.

Et religionsspørgsmål
Det er dog vigtigt ikke at se gennem fingre med den historik og de følelser, som træ i sin klassiske form bringer med sig. Et aspekt, som kan være svært at hamle op med.

- Der er ingen tvivl om, at det er et religionsspørgsmål, hvorvidt man skal vælge træ eller fibercement til sin facade. Vi har jo her i Norden længe haft en stolt tradition med at bygge i træ. Det vækker nogle helt andre følelser i én, så derfor kan træ ofte være det oplagte valg, fortæller Stan Petersen og fortsætter:

- Men når det er sagt, så er der nogle helt andre fordele ved fibercement. Det er et materiale, som i virkeligheden passer godt til det nordiske klima, som er hårdt ved træet. Det problem har man ikke med fibercement, der har en lang levetid på over 60 år.

Boligforening vælger fibercement
Ét af de steder, hvor man har valgt fibercement frem for træ, er hos boligforeningen Bomidtvest i området Klostermarken i Skjern. Her har tømrerfirmaet Bent Lund A/S beklædt knap 100 redskabsskure med HardiePlank:

- Skurene var meget medtagede og trængte til en kærlig hånd. Derfor valgte man at beklæde dem på ny, så de har et flot ydre med så lidt vedligehold som muligt. Det er jo vigtigt for boligforeninger som denne, at vedligehold er på et minimum. Og det ville ikke kunne lade sig gøre på samme måde, hvis man anvendte træ, siger tømrermester Bent Lund, der ejer firmaet med samme navn.

- Brædderne er meget nemme at arbejde med, og det letter i høj grad vores arbejde herude. Der er mange skure, faktisk væsentligt flere end vi er vant til, men vi føler, at montagen går rigtig stærkt, fortæller han om selve montagearbejdet.

De knap 100 skure bliver forskønnet med HardiePlank i lysegrå med træstruktur. Samtidig monteres der døre i antracit-grå HardiePanel-brædder med glat struktur.
HardiePlank og HardiePanel bliver desuden valgt til mange forskellige former for projekter. Det tæller blandt andet private hjem samt store facadepartier på kontorbygninger, skoler, erhvervsbygninger mv.

skur-vejle.PNG
×

Bestil din personlige farveprøve i dag

Udforsk den nye Hardie® VL Planks stilrene design og eksklusive V-samling, der gør montagen nemmere. Se farverne med dine egne øjne og mærk materialet i dine hænder.
Bestil farveprøve her!
×